کروز کنترل چگونه کار میکند؟
در حقیقت وظیفه کروز کنترل، همان چیزی است که شما با فشار پدال گاز انجام میدهید؛ یعنی تنظیم وضعیت دریچه گاز. کروز کنترل درواقع در صورت فعالبودن کروز کنترل، دریچه گاز به جای اینکه با فشار پدال گاز کنترل شود، از راه کابلی فعالیت میکند که به محرکی متصل است و سوپاپ دریچه کنترل سرعت و قدرت موتور خودرو هم با محدودشدن مقدار هوا در آن تحتکنترل قرار میگیرد. دکمههای مربوط به تنظیمات کروز کنترل عموما روی فرمان یا دستههای کناری فرمان قرار گرفتهاند. راننده میتواند سرعت مورد نظر خود را با استفاده از همین دکمهها تنظیم کرده و یا عملکرد کروز کنترل را آغاز یا لغو کند. همچنین معمولا دکمههایی برای کاهش یا افزایش سرعت کروز کنترل در این سیستم قرار داده میشود. با وجود اینکه عملکرد کروز کنترل را به کمک دکمههای موجود میتوان لغو کرد اما به منظور افزایش ایمنی خودرو و سرنشینان آن، عملکرد سیستم کروز کنترل با فشردن پدال ترمز به صورت خودکار لغو میشود. یعنی درواقع با هر بار ترمز گرفتن، کروز کنترل متوقف شده و باید برای شروع دوباره کار آن با استفاده از دکمهها تنظیمات مورد نظر را انجام دهید.
چنانچه پیشتر گفت، سیستم کروز کنترل دکمههای مختلفی دارد که در ادامه آنها را برای شما شرح میدهیم:
کلید سِت (Set): دکمه ست برای تظیم شتاب اتومبیل روی نقطهای مناست است. البته باید ابتدا خودرو شروع به حرکت کند و سرعت آن به میزانی رسیده باشد که بتوانید کروز کنترل را راهاندازی و سرعت آن را تنظیم کنید.
کلید اکسل (Accel): با هر بار فشردن دکمه اکسل میتوانید به میزان سرعت خودرو اضافه کنید.
کلید کاست (Cost): برخلاف دکمه اکسل، دکمه کاست برای کاهش سرعت خودرو مورد استفاده قرار میگیرد.
کلید رزومه (Resume): اگر بخواهید به طور موقتی عملکرد کروز کنترل را متوقف کرده و در ادامه مجدد از آن استفاده کنید، باید از دکمه رزومه استفاده کنید.
کلید کنسل (Cancel): از دکمه کنسل برای غیرفعال کردن سیستم کروز کنترل استفاده میشود. البته چنانچه پیشتر گفته شد، استفاده از پدال گاز و ترمز هم باعث قطع کروز کنترل میشود.
مزایا و معایب استفاده از کروز کنترل
مهمترین مزیت کروز کنترل، رانندگی راحت به خصوص برای مسیرهای طولانی و خلوت است. علی الخصوص برای افرادی که سن بالایی دارند و حرکت زیاد و فشار به پا باعث خستگی زیاد و درد برای آنها میشود، این قابلیت بسیار مفید است. کروز کنترل مزایای بسیار و خطرات اندکی دارد که ادامه آنها را برای شما شرح میدهیم:
مزایای کروز کنترل:
- رانندگی راحت و ایمن و بدون خستگی زیاد
- کروز کنترل از تجاوز محدودیت سرعت در جادهها جلوگیری کرده و در واقع اشتباهات نقض محدودیت سرعت توسط راننده را کاهش میدهد.
- استفاده از کروز کنترل در افزایش بهرهوری و مصرف سوخت خودرو مفید است و به همین نسبت موجب کاهش آلودگی هوا میشود.
- دیگر نیاز نیست که نگران خستگی و دستتنهابودن در رانندگی باشید
- امکان نصب این سیستم روی برخی خودروهایی که فاقد آن هستند هم وجود دارد.
- زمانی که این سیستم فعال است حتی در سربالایی و سرآشیبی و زمان وزش بادهای شدید هم سرعت تنظیمشده با سیستم کروز کنترل تغییر نخواهد کرد.
خطرات کروز کنترل:
- در شرایط بارانی و برفی و مواقعی که جاده لیز است استفاده از آن میتواند خطرآفرین باشد؛ چرا که کروز سرعت را ثابت نگه میدارد و در زمانهایی که خودرو لیز میخورد، باز هم از این عملکرد دست برنمیدارد. تثبیت سرعت در این مواقع باعث میشود تا چرخهای خودرو بیش از حد بچرخند و کنترل خودرو سخت شود.
- در فصل زمستان استفاده از کروز کنترل حتی در مواقعی که جاده خشک است، توصیه نمیشود.
- علاوه بر این هنگامی که راننده فعالیت بیشتری دارد امکان خواب آلودگی به مراتب کمتر است. از این رو زمانی که از کروز کنترل استفاده میشود این احتمال وجود دارد که خیال راننده از کنترل خودرو راحت شود و بهمرور خواب آلوده شود.